català castellano english français
Logotip de Montsec Turisme Congost de Mont-Rebei Congost de Mont-Rebei

Agenda i Notícies:

Esteu a:

Seleccioni una entrada: Agenda Noticies

17/02/12
La Unesco podria distingir a finals d’any el Montsec com a Destí Turístic Starlight


Es tracta d’una certificació de màxima qualitat en base al compromís de salvaguardar la qualitat del cel i dels valors astronòmics, culturals i paisatgístics

La serralada entraria a formar part d’un grup selecte integrat per una quinzena d’indrets privilegiats distribuïts en els cinc continents


El Montsec té moltes possibilitats de ser reconegut per la Unesco com a Destí Turístic Starlight a finals d’enguany, segons ha assegurat avui el responsable de la iniciativa Starlight, Cipriano Marín, després de reunir-se amb el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, acompanyat pel gerent i el director científic del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu i Salvador Ribas.

Un Destí Starlight és un indret on s’estableix un compromís de defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, amb l’objectiu de salvaguardar la qualitat del cel i dels diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals. Aquesta iniciativa, vinculada a Unesco, pretén donar a conèixer i defensar aquests indrets particulars. En el cas dels destins turístics, es pretén distingir les propostes que presenten un projecte turístic lligat a la qualitat màxima del cel i la seva protecció.

El Consorci del Montsec ja fa uns mesos que ha posat en marxa el procés que ha de permetre la declaració de la zona del Montsec com a Destí Turístic Starlight. Tal i com ha explicat Cipriano Marín, es tracta d’un seguit de procediments “molt rigorosos, perquè pretenen fer aflorar realment tot patrimoni astronòmic i cultural de cada projecte i el potencial turístic que hi és vinculat”. Aquest procés inclou una recopilació molt exhaustiva de dades per part dels promotors dels projectes, una auditoria turística a càrrec d’ens avaluadors independents i una altra auditoria científica i astronòmica, “que no tots els projectes aspirants són capaços de superar”.   

Marín ha avançat que la candidatura presentada pel Montsec concorre amb una desena de projectes procedents de diversos indrets dels cinc continents, com ara Hawai, Xile (Atacama), Argentina o Austràlia. Ja han rebut la certificació de Destí Turístic Starlight els projectes de La Palma, Alqueva (Portugal), el llac Tekapo (Nova Zelanza) i Costiera (Itàlia). La intenció inicial de la iniciativa Starlight és limitar les certificacions de destins turístics a un nombre no superior a la quinzena d’indrets, prioritzant-ne la màxima qualitat.


Pel que fa al Montsec, Marín n’ha valorat especialment, a banda de “l’excel·lent qualitat del seu cel”, “la bona tasca de governança i la coordinació dels tràmits i treballs prescriptius que està duent a terme el Consorci del Montsec, així com la important experiència d’anys acumulada en la cura del cel negre”.

El Consorci del Montsec realitzarà durant l’any 2012 mesures en el marc d’un acord de col·laboració amb el Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa de la Generalitat de Catalunya, que ha de permetre conèixer de forma precisa i exacta l’estat del cel del Montsec. Com a zona de referència l’estudi del Montsec possibilitarà veure aquelles zones més ben protegides i aquelles que tenen majors afectacions de llum procedents dels nuclis poblats propers i llunyans.
Consell Comarcal de la Noguera
C/Àngel Guimerà, 28-30 • 25600 Balaguer (Lleida - Espanya)
Tel. (+34) 973 448 933.
Fax: 973 445 324.
Parc Astronòmic Montsec
Centre d'Observació de l'Univers.
Camí del Coll d'Ares, s/n • 25691 Àger (Lleida)
Tels. (+34) 973 053 022 / 973 455 246
info@parcastronomic.cat    www.parcastronomic.cat
Consorci del Montsec © 2008
Tots els drets reservats.
Avís legal - Crèdits - Política de cookies