La Porta del Montsec

Església de Santa Maria (1351): 

La comtessa Cecília de Cominges en va començar la construcció el 1351 però no es va poder consagrar l’església fins el 1558. És un edifici d’una sola nau amb capelles entre els contraforts i voltes de creueria des d’on ens observen diferents sants, patrons de gremis i confraries.

Santa Maria i carrer del Pont
Santa Maria i carrer del Pont
Sant Crist i pont de Sant Miquel
Sant Crist i pont de Sant Miquel
Plaça Mercadal
Plaça Mercadal
La Transsegre
La Transsegre
Església de Santa Maria
Església de Santa Maria
Panoràmica des de la variant
Panoràmica des de la variant

Centre històric: 

Hi destaquen el carrer d’Avall i el carrer Major, les places interiors com la plaça del Pou i la plaça de Sant Salvador, l’antic safareig públic la Reguereta, i el porticat carrer del Pont.

Castell Formós (IX): 

Construït l’any 897 per Lubb b. Ahmat al-Qasi, senyor de la Marca Superior d’al-Àndalus. A mitjan del segle XI s’hi edificà el palau de la Suda, que els comtes d’Urgell convertiren en la seva residència després de la conquesta de 1105. Fou destruït el 1413 pel rei Ferran I d’Antequera.

Santuari del Sant Crist: 

Originalment era la mesquita-aljama de la ciutat andalusina. Amb la conquesta de 1105 fou convertida en parròquia de Santa Maria d’Almatà. La fundació del convent annex de les monges de santa Clara al segle XIV inicià el culte a la imatge miraculosa del Sant Crist que, segons la llegenda, arribà a Balaguer remuntant el riu Segre.

Parc Arqueològic del Pla d’Almatà: 

Al parc arqueològic del Plà d’Almatà hi podeu visitar les restes de l’antiga ciutat andalusina de Balaghí, on arqueòlegs i investigadors treuen a la llum la muralla, els carrers i les cases que permeten fer-nos una idea de com vivien els balaguerins del segle XI i què sentien tant amb el calor com amb boira.
 

Convent de Sant Domènec (XV): 

Fou voluntat del compte d’Urgell Ermengol X, que en deixà ordenada la fundació en el seu testament de 1314. Actualment se’n conserven l’església, el claustre i part de les dependències monacals. El temple perdé dues capelles durant la Guerra de Successió del segle XVIII.

Centre d’Interpretació de l’Or del Segre: 

Descobriu què amaga el riu Segre sota les seves aigües a Balaguer: arenes que reflecteixen l’or que s’arrossega des del Pirineu i s’atura davant la ciutat daurada. Us ensenyem com separar-lo de la sorra i quins minerals l’acompanyen en el seu llarg viatge. Visita ideal per a famílies.

Antic Monestir de Santa Maria de les Franqueses: 

Fou voluntat de la comtessa Dolça de Foix, que en començà la construcció el 1186 i el posà sota el domini de l’ordre del Cister. Hi visqué una important comunitat de monges fins al segle XV, moment en què passà a Poblet. L’any 1700 fou venut al noble Francesc de Portolà.

Vil.la romana del Romeral (Albesa) i celler Casa Patau (Menàrguens): 
La vil.la romana del Romeral està situada a 4 km del poble d’Albesa, es poden visitar els mosaics d’una antiga vil.la romana datada al segle II, amb vida fins al V, quan sembla que un incendi la destruí (les visites guiades són concertades - tel. 608 892 125 – www.albesa.cat). El celler Casa Patau ofereix visites guiades al celler en les quals s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs (tel. 973 180 367 - www.casapatau.com).

 

Balaguer i rodalies

Per visitar Balaguer es poden consultar els horaris d’obertura dels monuments i contractar visites guiades a de Turisme de Balaguer i al Museu de la Noguera (tel. 973 445 194 – www.balaguer.cat l’Oficina / www.museucn.cat).

 

Proposta de visites:

Plaça Mercadal (XIV):El Mercadal ha estat des de sempre l’espai de celebració de fires i mercats. Des de 1211 s’hi celebra el mercat del dissabte, un esdeveniment comercial però també d’encontre de la població del territori. Els seus 8100 m2 i 98 porxos la converteixen en la plaça porxada més gran de Catalunya. La presideix des de l’Edat Mitjana la casa de la Paeria, actual Ajuntament.

Barri Jueu: 

La creació d’aquest barri data de l’any 1333, amb l’expulsió de la comunitat jueva a fora del nucli urbà del Balaguer medieval. S’hi conserva l’antiga sinagoga, transformada en església del Miracle.

Museu de la Noguera: 

Un museu diferent, on podreu copsar tota l’esplendor de la Catalunya medieval: el refinat món andalusí, un univers d’olors, sons i colors i la culta cort dels comtes d’Urgell a Balaguer. Demaneu les visites audioguiades i teatralitzades.

Muralla gòtica (XIV): 
El passeig per la muralla gòtica us permetrà una visió panoràmica de la ciutat de Balaguer i de tota la plana d’Urgell. L’inici de la construcció data de 1333, moment en que la ciutat amplià els seus barris en direcció sud per encabir-hi la Jueria, on s’obligà a viure la comunitat jueva. La nova muralla responia també a un canvi en les tècniques de guerra ja que s’havia incorporat l’artilleria als exèrcits i calien murs molt més alts per protegir la població. 

 

Pels voltants de Balaguer us recomanem les següents visites:

 

Celler Costers del Sió (Balaguer): 
Ofereixen visites guiades al celler, en les quals s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs. Hi ha l’opció de visitar les instal.lacions ramaderes (tel. 973 424 062 – www.costersio.com).

Espais de Memòria de Catalunya: 
A la Noguera s’han recuperat quatre espais: el tossal del Merengue a Camarasa; els búnquers de Foradada; l’itinerari que recorre les restes bèl.liques al voltant del Cap de Pont de Balaguer, amb els búnquers de Palous i la tomba del soldat Josep Montserrat (Camarasa), el tossal de les Forques (la Sentiu de Sió), les trinxeres dels Tossals, de la Font Amarga i de les Pletes (Montgai) i les fortificacions del canal d’Urgell (Preixens), i el Clot de les Bombes a Tartareu (tota la informació al web:

memorialdemocratic.gencat.cat/ca/espais_de_la_memoria/xarxa_espais_catalunya_cat/).

Penelles: 
Aquest poble de la Plana d’Urgell ofereix l’Experiència Gargar, Murals i Art Rural, una iniciativa original mitjançant intervencions artístiques i culturals en espais públics (informació i visites tel. 973 610 246 - http://gargarfestival.com). Al municipi podem fer visita guiada al Celler Castell del Remei, en el qual s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclós (tel. 973 580 200 - www.castelldelremei.com)

Embassament de Santa Anna: 
Al riu Noguera Ribagorçana, al qual s’accedeix a través d’Ivars de Noguera, catalogat com una de les millors zones de pesca continental, i Parc de les Olors (Ivars de Noguera): ofereix visites guiades concertades amb tallers i experiències d’aprenentatge al voltant de les més de 60 plantes aromàtiques i medicinals (tel. 630 877 163).