© 2016  -  Consell Comarcal de la Noguera - Carrer Àngel Guimerà, 28-30, 25600 Balaguer, Lleida   -  Telf. 973 448 933 

La Porta del Montsec

 

Balaguer i rodalies

Per visitar Balaguer es poden consultar els horaris d’obertura dels monuments i contractar visites guiades a de Turisme de Balaguer i al Museu de la Noguera (tel. 973 445 194 – www.balaguer.cat l’Oficina / www.museucn.cat).

 

Proposta de visites:

Plaça Mercadal (XIV):
És la plaça medieval porticada més gran de Catalunya; es configurà a partir de 1333, quan els jueus foren obligats a establir-se fora de la vila, més enllà del barri del Tor-rent, actual centre històric de la ciutat. Era un ampli espai que separava la jueria del barri cristià on es celebraven fires i mercats des d’època andalusina.

Barri Jueu: 
La creació d’aquest barri data de l’any 1333, amb l’expulsió de la comunitat jueva a fora del nucli urbà del Balaguer medieval. S’hi conserva l’antiga sinagoga, transformada en església del Miracle.

Museu de la Noguera: 
Acull el patrimoni andalusí i feudal de la comarca de la Noguera i la ciutat de Balaguer, conformant un dels conjunts d’aquesta època més importants a Catalunya, tant per la quantitat com per la qualitat de les seves restes. Actualment és un dels museus referents a Catalunya per entendre l’empremta de l’islam.

Muralla gòtica (XIV): 
Es pot passejar per la muralla gòtica accedint-hi des de la plaça Mercadal (pel portal del Gel) o des de l’església de Santa Maria, on hi ha una entrada cap a la passarel.la que ens permetrà passar per damunt del pas de guàrdia i continuar pel recinte de muralla, que es va reformar al segle XIV tant per resistir les embestides de les noves armes d’artilleria com per encabir el barri de la Jueria més enllà de la plaça Mercadal, fins a la Torre Blanca del Bombo, on trobem un dels vestigis de la Guerra Civil: el búnquer - observatori construït l’any 1938.

Església de Santa Maria (1351): 
Edifici gòtic d’una sola nau molt ampla, amb capelles laterals situades entre els contraforts i un absis poligonal de set cares. Va ser declarat monument historicoartístic.

Centre històric: 
Hi destaquen el carrer d’Avall i el carrer Major, les places interiors com la plaça del Pou i la plaça de Sant Salvador, l’antic safareig públic la Reguereta, i el porticat carrer del Pont.

Castell Formós (IX): 
Acull les restes de l’antiga Suda i posterior residència dels Comtes d’Urgell (1105), amb cartells explicatius de les antigues dependències del castell. Els vestigis trobats fruit de les diferents excavacions poden veure’s al Museu de la Noguera.

Santuari del Sant Crist: 
Antiga mesquita i posterior església romànica de Santa Maria d’Almatà, on es venera la imatge del Sant Crist, patró de la ciutat.

Parc Arqueològic del Pla d’Almatà: 
S’hi poden visitar restes de les cases del segle XI de l’antiga medina Balaguer i també la muralla antiga del segle VIII. És un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya.

Convent de Sant Domènec (XV): 
Format per l’església i el claustre gòtic de quatre galeries amb podi alt que aguanten esveltes columnes acabades en arcs apuntats que presenten calat trilobulat interior.

Centre d’Interpretació de l’Or del Segre: 
Ofereix un recorregut històric per l’explotació de l’or al riu Segre i convida el visitant a viure l’experiència de buscar or a la sala de safareigs. El centre ofereix també el producte turístic “L’Or del Segre, a la Recerca del Somni de Mariam”, amb el qual es pot practicar al riu Segre la recerca d’or (per a visites guiades tel. 973 448 668 – www.museucn.com).

 

Pels voltants de Balaguer us recomanem les següents visites:

 

Celler Costers del Sió (Balaguer): 
Ofereixen visites guiades al celler, en les quals s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs. Hi ha l’opció de visitar les instal.lacions ramaderes (tel. 973 424 062 – www.costersio.com).

Espais de Memòria de Catalunya: 
A la Noguera s’han recuperat quatre espais: el tossal del Merengue a Camarasa; els búnquers de Foradada; l’itinerari que recorre les restes bèl.liques al voltant del Cap de Pont de Balaguer, amb els búnquers de Palous i la tomba del soldat Josep Montserrat (Camarasa), el tossal de les Forques (la Sentiu de Sió), les trinxeres dels Tossals, de la Font Amarga i de les Pletes (Montgai) i les fortificacions del canal d’Urgell (Preixens), i el Clot de les Bombes a Tartareu (tota la informació al web:

memorialdemocratic.gencat.cat/ca/espais_de_la_memoria/xarxa_espais_catalunya_cat/).

Celler Castell del Remei (Penelles): 
Ofereixen visites guiades al celler, en les quals s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs (tel. 973 580 200 – www.castelldelremei.com).

Vil.la romana del Romeral (Albesa) i celler Casa Patau (Menàrguens): 
La vil.la romana del Romeral està situada a 4 km del poble d’Albesa, es poden visitar els mosaics d’una antiga vil.la romana datada al segle II, amb vida fins al V, quan sembla que un incendi la destruí (les visites guiades són concertades - tel. 608 892 125 – www.albesa.cat). El celler Casa Patau ofereix visites guiades al celler en les quals s’explica el procés d’elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs (tel. 973 180 367 - www.casapatau.com).

Embassament de Santa Anna: 
Al riu Noguera Ribagorçana, al qual s’accedeix a través d’Ivars de Noguera, catalogat com una de les millors zones de pesca continental, i Parc de les Olors (Ivars de Noguera): ofereix visites guiades concertades amb tallers i experiències d’aprenentatge al voltant de les més de 60 plantes aromàtiques i medicinals (tel. 630 877 163).

 

Balaguerplano