Montsec Sud

Castell d’Os de Balaguer (IX): 
Restaurat al cim del turó, acull el Museu de les Campanes i la cova dels Vilars, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, amb pintures d’art rupestre, a la qual es pot accedir a peu seguint el camí senyalitzat

(tel. 639 772 265 – www.lleidaitu.com).

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes: 
La part més noble és l’església gòtica (s. XIV), i un claustre romànic (s.XII) forma la part més antiga. Actualment l’antic seminari s’ha convertit en una casa d’hostalatge; també és punt d’acollida del Centre BTT Montsec – la Noguera (tel. 973 438 006 – www.monestirdelesavellanes.com). 

Salines de Vilanova de la Sal:
Molt possiblement van ser explotades des de la prehistòria, després van ser els romans i finalment en època medieval, amb els Comtes d’Urgell, al voltant de l’any 1000 comença l’explotació d’una manera intensiva. Fins als anys 70 del segle XX la producció podia variar entre les 60 i les 100 tones de sal, però cap als anys 80 van deixar de ser rendibles i es van tancar. 
(visites guiades, tel. 607 838 780 o www.ascalfo.cat).

Presa i embassament de Canelles: 
És el més gran de la conca del riu Noguera Ribagorçana i té la presa més alta del país amb 152 m. Opció de visita guiada al Centre d’Interpretació de l’Energia i a la cova Negra (tel. 669 757 639 – www.osaventura.com). 
 

Centre de Dinamització de Tartareu: 
Aplega una mostra de paleontologia, amb restes de dinosaures i fòssils de la zona del Montsec i una mostra del romànic (tel. 973 454 206 / 973 454 004 – www.ccnoguera.cat/avellanes).
 

Seró Espai Transmisor
Seró Espai Transmisor
Embassament de Sant Llorenç
Embassament de Sant Llorenç
Congost de Mu
Congost de Mu
Castell d'Os de Balaguer
Castell d'Os de Balaguer
Embassament de Camarasa
Embassament de Camarasa
Parc Astronòmic Montsec
Parc Astronòmic Montsec
Àger
Àger
Congost de Mont-rebei
Congost de Mont-rebei

Port d’Àger:

Vistes panoràmiques de la serralada del Montsec i la vall d’Àger, on es poden fer excursions a peu per les 10 rutes senyalitzades. Des d’aquest punt s’enllaça amb l’antiga Via Romana.

Àger:

Ofereix la visita guiada al Barri Antic i a la col.legiata de Sant Pere (1060-1094), temple basilical de tres naus, edifici de transició del romànic, aixecat pel cavaller Arnau Mir de Tost sobre les ruïnes de l’antic castell romà (tel. 973 455 004 – www.ager.cat).

Centre d’Observació de l’Univers (COU):

Acosta el visitant al món de l’astronomia i la ciència amb visites conduïdes nocturnes i diürnes. Està format per l’Exposició Permanent sobre astronomia i medi natural del Montsec, pel planetari l’Ull del Montsec, l’únic planetari Open 3D del món, i pel Parc de Telescopis, que compta amb tres observatoris (un d’ells és un observatori-aula) i diversos telescopis portàtils (informació i reserves: www.parcastronomic.cat).

Congost de Mont-rebei i embassament de Canelles:

Al congost s’accedeix des del poble de Corçà (Àger) fins al pàrquing de l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, punt d’inici de l’excursió a peu. A l’embassa-ment s’hi accedeix dels del poble de Corçà. A més de senderisme, s’hi pot practicar piragüisme i fer passejades amb embarcació o combinar senderisme i navegació (www.montsecactiva.comwww.zenithaventura.com).

Congost de Terradets:

Separa el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies, i hi passen el riu Noguera Pallaresa, la carretera C-13 i el ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur.

Baronia de Sant Oïsme: 
Hi destaca la torre del castell de Sant Oïsme i l’església  romànica de Sant Bartomeu.

Embassament de Camarasa:  
Té una longitud de 20 km des de la serra del Montsec fins a l’aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Al costat de la presa té inici la travessa del congost de Mu fins al poble d’Alòs de Balaguer.
 

Espai Orígens (Camarasa): 
Centre dedicat a la divulgació del patrimoni històric, natural i cultural de la zona del Mont-roig, que organitza activitats, excursions i visites guiades com la de la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai, on ofereix la descoberta del territori neandertal mitjançant l’ús de pantalles digitals tàctils (tel. 973 420 068 – www.espaiorigens.com).

Embassament de Sant Llorenç: 
Reserva natural de fauna salvatge, especialment d’aus aquàtiques. S’hi pot practicar piragüisme i senderisme.

Església de Santa Maria del Castell (Cubells): 
Edifici del romànic tardà, amb la magnífica portada del segle XIII de l’escola lleidatana. 

Castell de Montsonís (s. XV-XVI): 

Amb dos torres quadrades a la façana principal i tres portalades d’accés (tel. 973 402 045 – www.castellsdelleida.com). Al mateix municipi de Foradada el celler Rubió de Sòls ofereix visites guiades (tel. 973 449 549 - www.rubiodesols.cat).

Alòs de Balaguer: 
Poble de carrers estrets amb moltes fonts d’aigua i racons amb encant. Es pot fer la travessa del congost de Mu fins a la presa de l’embassament de Camarasa o bé el trajecte circular amb sortida i arribada a  Alòs de Balaguer.

Cellers Rubió de Sols, Vall de Baldomar i Mas Ramoneda: 

El celler Rubió de Sòls a Rubió de Baix (Foradada) i els cellers Vall de Baldomar i Mas Ramoneda els dos al municipi d'Artesa de Segre, ofereixen visites guiades al celler en les quals s'explica el procés d'elaboració del vi, amb un tast conduït inclòs (www.rubiodesols.cat - www.valldebaldomar.com  - www.masramoneda.com)

Seró Espai Transmissor: 
Acull les espectaculars estàtues-menhirs decorades amb figures antropomorfes, trobades durant la construcció del canal Segarra-Garrigues (tel. 661 224 195 - www.museucn.com). Al davant mateix de l’Espai, Cerveses Ponent ofereix visites guiades a la microcerveseria i tast conduït (tel. 636 831 346  - www.cervesesponent.com). El celler Vinya l’Hereu ofereix visites guiades (tel. 973 400 472 . htpp://es.vinyalhereu.com)

Vilanova de Meià: 
S’hi pot visitar l’església romanicogòtica de Sant Salvador (s. XIII-XIV) i el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià. També es pot fer l’excursió a l’ermita de Santa Maria del Puig de Meià (tel. 973 415 005 –

www.ccnoguera.cat/vilanovademeia).